Geçici ve kalıcı kalp pilleri, ICD, CRT- D takılması

İşlem genelde lokal anestezi ile; boyunda, göğüste veya kasıkta kalbe giden büyük toplar damarların içinden elektrod denilen ince tellerin kalbin...

Kalıcı kalp pili (pacemaker), kalbin ritmini oluşturan, düzenleyen ve intrakardiyak şok uygulayabilen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi etmektir. Son yıllarda ölümcül ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği tedavisinde de daha gelişmiş kalıcı kalp pilleri (ICD, CRT ve CRT-D) kullanılmaya başlanmıştır.

Kabaca 3 tür kalp pili vardır;

1-Standart kalp pili (Pacemaker):
Nabzı düşük hastalarda nabzı normal sevilerde tutan kalp pilidir. Kalbin yavaşlayarak durmasını engeller. Tek veya çift kablolu olabilir. Yaklaşık 40 gramdır. En küçük kalp pilidir.

2-ICD (şoklamalı kalp pili):
Standart kalp pili işlevine ek olarak ölümcül ritim bozukluğu olan hastalarda yüksek hızlı ritm bozukluğunu da tedavi edebilir. Yüksek hızlı ritim bozuklukları genelde hasta kalplerde görülür ve ani ölüme yol açar. ICD bu durumu saptadığında hızlı ritmi baskılayarak ve gerekirse şok vererek ritmi normale çevirir. Ani kalp durmasını önler veya duran kalbi tekrar çalıştırır.

ICD’ler standart pillerden daha büyüktür ve yaklaşık 90 gr ağılığındadır.

3-CRT (kalp yetmezliği pili):
Bu pil uygun şartlara sahip kalp yetmezliği hastalarında kalbin performansını arttırmada kullanılır. Şoklama özelliği duruma göre vardır veya olmayabilir. Diğer pillerden farkı kalbin sol tarafına giden üçüncü bir kabloya sahip olmalarıdır. Bu nedenle 3 boşluklu kalp pili de denir. Takması en uzun süren kalp pilidir.


Kalp çarpıntısının niteliğinin tespitinde, çarpıntı sırasında, 12 derivasyon elektrokardiyografi (EKG) yönteminin kullanılmasının önemi büyüktür. Kalp ritim bozukluğu (aritmik taşikardi) tespit edildiğinde ileri tedavi için kalbin elektriksel aktivitelerinin kontrol edildiği elektrofizyolojik çalışmanın(EFÇ) yapılması da oldukça önemlidir. İleri tedavide söz konusu kalp çarpıntısı (aritmik taşikardi) laboratuvar ortamında oluşturulmalı ve nereden kaynaklandığı, nasıl bir etkiyle ortaya çıktığı anlaşılmalıdır.


Kalıcı kalp pili
Kalıcı ritim bozukluklarında kullanılır. Batarya (jeneratör) genellikle sol veya sağ üst göğüs bölgesine derinin altında bir cep oluşturularak yerleştirilir. Ancak çoğunlukla göğüs duvarının sol tarafına konur. Hastanın sağ veya sol eli kullanmasına bağlı yer tercihi yapılır. Sağ kolu baskın olarak kullanan hastalarda sol taraf tercih edilir.


Kalp Pili Takılması İşlemi genelde hastayı uyutmadan bölgesel lokal anestezi ile pil takılacak bölgenin uyuşturulması ile yapılır.

Sağ veya sol köprücük kemiğinin 1-2 cm altındaki cilt altı bölgesine bataryayı içerisine alacak kadar genişlikte cep açılır. Kalbe giden büyük toplardamarların içinden lead denilen ve kalp ile cilt altına yerleştirilecek jeneratör arasında iletiyi sağlayacak olan ince teller kalp odacıklarından birine veya her ikisine yerleştirilir. Daha sonra bu elektrotlar cilt altına yerleştirilecek olan jeneratöre bağlanır. Bu işlem yaklaşık 30-45 dakika sürer ve hastanede yatış süresi yaklaşık 2–3 gündür.


Kalp Pili Takılması İşlemin Riskleri
Kalıcı kalp pili uygulaması küçük ölçekli bir cerrahi işlemdir. Komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bu işlemlerde komplikasyon riski oldukça düşüktür ve çoğu kez hayati önem taşımaz. Uygulama sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar arasında damara girerken akciğer zarının yırtılması, toplardamar yerine iğnenin atar damara girmesine bağlı kanamalar ve ritim bozuklukları sayılabilir. İşlemden sonra yara yerinin mikrop kapması da olasılıklar arasında olmakla birlikte bu seyrek görülen bir durumdur. Bunu önlemek üzere koruyucu antibiyotik tedavisi verilir.

Uzun sürede bazen elektrod tellerin uygulandığı toplardamarlarda tıkanma ve buna bağlı sorunlar (yüzde, kollarda şişme; göğüs ön kısmında toplardamar ağlarının görünür hale gelmesi gibi) oluşabilir. Yine nadiren kalp pili takıldıktan bir süre sonra, pil jeneratörü veya kablolar kendiliğinden cilt dışına çıkabilir. Bu durumda kalıcı kalp pili cebinin yeniden açılarak onarımı gerekebilir.


Uygulamadan sonra hastanın 24-48 saat yatması gerekebilir. İşlemden 6–10 gün sonra dikişler alınır. Kalıcı kalp pili yerleştirildikten sonra günlük yaşamda önemli bir değişiklik olmaz. Ancak kalp pilinizi olumsuz etkileyebilecek davranışlar ve çevre koşulları ile ilgili olarak hekimin hastayı bilgilendirmesi gerekir.


Hastalar pil takıldıktan sonra 6 ayda bir pil kontrolüne çağırılır ve gerektiğinde bu kontroller daha da sıklaştırılabilir. Kalp pilinin ömrü ortalama 6–7 yıl kadardır. Her pil kontrolünde pilin ne kadar ömrünün kaldığı belirlenebilir Pilin değiştirilme zamanı geldiğinde pilin sadece jeneratörü değiştirilir ve tellere dokunulmaz. Kalp pili takılması hastanın hayat kalitesini ve ömrünü uzatır. Yerini dolduracak başka bir yöntem yoktur.